Čaje

Výběr z naší nabídky čajů

Paiu mu tan

Shou mee

Yunnan green tea

Pi lo chun

Chun mee

Shui hsien

Huang shan yun wu

Gun powder

long jing xi hu

Fu jien  mao feng

Phoenix tanchung

Formosa si ji chun oolong

Gu hua oolong

Tie guan yin

Pu erh

Kvetoucí čaje

Čaje osmi pokladů

Žen šen čaj

Zátvorový čaj

jasmínový čaj

Chryzantémový čaj

Lesklokorka lesklá

Lotosový čaj

Kustovnice

Růžový čaj

a mnoho dalších

Čaj se pěstuje v poměrně širokém zeměpisném pásmu, což je umožněno přizpůsobivostí této rostliny a jejími vcelku skromnými nároky na půdu a podnebí. To také umožnilo pěstovat čaj nejen v tropických nížinách, ale také v nadmořské výšce nad 2000 metrů. Takže kde se všude čaj pěstuje?

 

Asie : Bangladéš, Cejlon (Srí Lanka), Indie, Čína, Gruzie, Indonésie, Írán, Japonsko, Laos, Malajsie, Nepál, Rusko, Taiwan, Turecko, Vietnam.

 

Afrika : Burundi, Jihoafrická republika, Kamerun, Keňa, Madagaskar, Malavi, Mauritius, Mosambik, Réunion, Rwanda, Seychely, Tanzanie, Zaire, Zambie, Zimbabwe.

 

Austrálie a Oceánie : Austrálie, Papua - Nová Guinea, Tasmánie, Jáva.

 

Jižní Amerika : Argentina, Brazílie, Ekvádor, Peru.

 

V některých zemích se pak čaj dělí ještě podle oblastí, jako např. Darjeeling v Indii. Na čajích lepší sorty se uvádí i plantáž, kde byl čaj vypěstován.

 

Druhy čaje dle kvality listu

 

Tajemství dobré jakosti čaje je skryto nejen v oblasti pěstování a odrůdě, ale zejména ve správné a pečlivé sklizni čajových lístků. Na jakosti sebraných listů závisí jakost hotového výrobku. Je velmi důležité čaj sklízet v době, kdy se mladé listy čajovníku začínají právě rozvíjet. Promeškání vhodné doby se rovná téměř katastrofě. Jednotlivé lístky na výhonku čajovníku jsou označovány postupně od vrcholového pupenu takto :

 

Vrchol výhonku tzv. tips, jsou listové pupeny porostlé stříbřitě bílými chloupky, při fermentačním procesu zlátnou.

 



První list nejmladší a nejbohatší na cenné látky, se nazývá orange pekoe – OP. Poskytuje spolu se zlatavými výhonky nejlepší čaje.
Druhý list je označován jako pekoe – P. Poskytuje dobrý čaj střední jakosti.
Třetí list pekoe souchong – PS.
Čtvrtý list souchong – S.
Pátý list congou – C.

 

Druhy čaje dle zpracování

 

Čaje podle tohoto měřítka rozdělujeme na několik základních druhů.

 

Zelené čaje - zelený čaj dává světle žlutý až zelený nálev nahořklé chuti. Farmakologické účinky jsou mnohem silnější než u ostatních čajů. Výroba zeleného čaje zdomácněla zejména v Číně a Japonsku. K zeleným čajům nutno ještě dodat, že je lze použít na další nálev, aniž by ztratily na kvalitě. Prokázané blahodárné účinky těchto nefermentovaných čajů na lidský organismus z nich učinily velice žádaný artikl.

 

Černé čaje - v Číně též nazývané červené (podle barvy nálevu). Tyto čaje putují ke zpracování přímo z plantáží. Lístky se nejprve nechávají zavadnout za současného vhánění vzduchu při předepsané teplotě a vlhkosti. Během vadnutí se z listů vypařuje voda, měknou, ztrácejí lesk, stávají se křehkými a šednou. Zároveň v nich probíhají chemické změny - rozkládá se část chlorofylu, rozpadají se bílkoviny, probíhá oxidace tříslovin a tvoří se čajové aroma. Zavadlé listy se pak svinují, přičemž praskají a uvolňuje se buněčná šťáva. Potom následuje fermentace, při vzniku éterických olejů se rodí vůně čaje, uvolňuje se tein z vazby na taninu a mění se barva lístků z šedé na tmavočervenou.

 

Oolongy - polozelené, polofermentované či jinak nazývané, se připravují podobně jako čaje zelené, pouze s tím rozdílem, že fermentace je "v půli" přerušena sušením. Bohatý obsah silic dodává tomuto čaji velmi silné povzbuzující účinky. Listy jsou hnědozelené až skoro černé barvy.

 

Bílé čaje - tyto čaje jsou specialitou provincie Fujian v Číně. Získávají se sušením nefermentovaných listových pupenů, které se vyznačují stříbřitým ochmýřením listů. Na trzích se vyskytují většinou ve směsích. Čisté bílé čaje jsou pro velmi malé množství, jež se sklízí, velice vzácné.

 

Ochucene čaje-vzhledem k tomu, že čaj má velice silné absorpční schopnosti, přijímá část aromatu květů nebo vonné silice velice snadno. Děje se to ve zvláštních místnostech, kde se květy rozprostřou na lískách a nechají se tu spolu s čajem několik dní. Pro efekt se pak k čaji přidává nepatrné množství použitých květů.

Čajová směs-téměř každá balírna čaje se snaží balit různé směsi čajů, jak z důvodů výsledné chutě, tak z důvodů ekonomických.